For den beste opplevelsen anbefaler vi at du bruker en annen nettleser

Slik blir Bergensmeieriet på Minde

WERGELAND: Mindemyren skal totalforvandles de neste årene. Bonava og Bob skal bygge 1200 boliger, Bybanen kommer like utenfor og flere utdanningsinstitusjoner flytter hit. I tillegg kommer det rundt 15.000 kvadratmeter med næringslokaler.

– Det er få som skjønner omfanget av det vi jobber med. Vi skal lage et nærsentrum, med serveringssteder, butikker og mathall. Vi er forbi drømmestadiet, nå blir dette realisert, sier eiendomsutvikler Vidar Kvassheim til BA.

Ser til København

BA møter ham og Andreas Hovden, regionsjef i Bonava, i tapperi-bygget fra 1950-årene i Minde allé.

– Her er målet å skape et naturlig samlingspunkt i den nye bydelen, sier Kvassheim.

Han er medeier i selskapet Tapperiet AS, som skal kjøpe næringseiendommen av Bonava. Ingeniøren har jobbet som eiendomsinvestor de siste 12 årene, og vil ha fokus på gjenbruk i de gamle lokalene.

– Det er et verneverdig bygg, og vi vil ta vare på identiteten og historien. Her er flotte dører, vinduer, søyler og fliser som vi vil bruke videre.

Planen er å åpne opp det gamle tapperi-lokalet i første etasje, med store dører på gateplan. Restaurantene vil få uteservering.

– Vi har vært i København og sett på en del prosjekter der, som Torvhallen. Vulkan i Oslo har også en flott mathall, sier Hovden.

I lokalet skal man kunne kjøpe matvarer eller sette seg ned og spise på et av serveringsstedene. På taket søker de kommunen om å etablere grønnsakshage og bikuber.

– Mange ønsker å kjøpe lokale råvarer, og Reko-ringen får nå enorm oppslutning. Dette tror jeg folk bare vil ha mer av, sier Kvassheim.

Vil ha lokale butikker

En dagligvarebutikk er også med i planene for Tapperiet, men et vanlig kjøpesenter vil de ikke etablere.

– Nei. Det enkleste er nok å få inn noe «mainstream», men kjedebutikker finner man andre steder. Får jeg det som jeg vil, blir det lokaleide butikker. Vi ønsker dessuten at det skal bli liv og røre både på dag- og kveldstid, sier Kvassheim.

I leilighetsbyggene rundt blir det næringslokaler på bakkeplan.

– Man skal kunne kjøpe det man trenger i hverdagen. Jeg ser for meg et bakeri, apotek, blomsterbutikk og bokhandel.

På utsiden vil det komme et torg, nesten på størrelse med Torgallmenningen.

– Dette blir en fantastisk bydel, med ekspress-sykkelvei like utenfor. Mange skal bo, jobbe og studere i dette området, og jeg tror også det blir et sted folk kommer til med Bybanen, sier Hovden.

Bonava-sjefen mener Wergeland vil bli en utvidelse av Bergen sentrum.

– Vi tenker bærekraft, at man ikke skal måtte reise langt for å handle, spise eller gå på kafe, sier Hovden.

Frem til mai neste år vil rivearbeid pågå. Tilbygg som er kommet opp i senere tid, skal bort. Så starter byggingen.

I Tapperiets toppetasje flytter Folkeuniversitetet inn sommeren 2022, fra sine lokaler i Bergen sentrum. Ett hakk ned, i tredje etasje, blir det kontorlokaler.

– Vi har leid ut det vi har ønsket å leie ut så langt, uten en eneste annonse. Det er mange som ønsker å etablere seg her, sier Kvassheim.

– På nyåret vil vi søke etter aktører. Vi håper å få inn flest mulig lokale. Det er mange flinke som driver spisesteder i Bergen, fortsetter han.

Området som utvikles blir totalt 70 mål. Bonavas utbygging skal stå ferdig innen ti år.

Senterleder: En berikelse

Ett bybanestopp unna, og 800 meter i luftlinje, ligger Sletten senter med sine 25 butikker.

Senterleder Trude Løvaas gleder seg over planene.

– Dette vil berike hele området, og gjøre det mer attraktivt, sier senterlederen, som ikke frykter for konkurransen:

– Vi er et av Norges eldste kjøpesentre, og godt etablerte. Flere folk og butikker i området vil gjøre at flere besøker oss også. Jeg er spent, sier hun.

Løvaas tok over som leder i 2010, og har siden hatt årlig salgsøkning i det 8600 kvadratmeter store kjøpesenteret. Så langt i år har de en akkumulert økning på over fem prosent fra fjoråret, som endte på 564 millioner kroner i omsetning.

– Vi har mange lojale, faste kunder, og mange av dem bor i gangavstand. Her har de nærbutikken sin, og kan kjøpe det meste på ett sted. Vi er som en peanøtt kontra de store sentrene, men er lykkelig som liten.


Kilde: BA, 27.mai 2020