For den beste opplevelsen anbefaler vi at du bruker en annen nettleser

Grønne uteplasser og godt naboskap

Aukje dyrker på den plassen hun har

Med bakgrunn som både botaniker og agronom, er prosjekteringslederen vår, Aukje Hof, litt av en racer på både jord og planter. Hun har også vokst opp i en familie med grønne fingre, og har fra barnsben av elsket å plante og dyrke. Her forteller hun om sitt forhold til hjem og hage.

Bonava-botaniker

"Jeg vokste opp i et enderekkehus på et lite tettsted nordvest for Amsterdam der jeg fra liten av hadde en egen liten flekk i hagen å dyrke på. Det gikk mest i tomater, reddiker, urter og ulike sommerblomster. Vi hadde også en hjemmesnekret kompostbinge."

"I tillegg hadde vi en parsellhage en kort sykkeltur hjemmefra, der vi dyrket grønnsaker og bær. Det er noe helt eget ved å kunne hente purreløk, salat, gulrøtter, selleri og bladpersille til dagens middag. Også besteforeldrene mine som bodde i leilighet i byen Groningen hadde kolonihage, der de dyrket det meste av grønnsaker i tillegg til snittblomster".

Damen med de grønne fingrene

Den grønne damen understreker at man slettes ikke trenger stor plass for å kunne dyrke selv. "Selv har jeg alltid stelt med både grønnsaker, urter og blomster både inne i vinduskarmen i stue og på kjøkken, samt i potter, pallekarmer og altankasser ute. Først i hage og blomsterbed i rekkehus, deretter i potter og altankasser i den nåværende leiligheten min. Jeg synes det er fantastisk å se at et lite frø vokser og blir til noe fargerikt, levende og estetisk fint å se på eller noe godt å spise".

Når man skaper et nabolag, er det viktig å tenke stedets karakter inn i planleggingen, det har vi klart på Gartnerlien der naturen går som en grønn tråd gjennom hele prosjektet.

Aukje Hof

Prosjekteringsleder

Favorittnabolaget har orangerie og minidrivhus

Ikke overraskende har Gartnerlien blitt Aukjes favoritt Bonava-nabolag, åpenbart mest på grunn av orangeriet og minidrivhuset på balkongene, men også på grunn av kort gåavstand til offentlig transport og nabolagets arkitektur.

"Når man skaper et nabolag, er det viktig å tenke stedets karakter inn i planleggingen, det har vi klart på Gartnerlien der naturen går som en grønn tråd gjennom hele prosjektet. Denne sammenhengen mellom hjemmene og omgivelsene, skaper et helhetlig nabolag, noe jeg mener er helt spesielt for de nabolagene vi i Bonava skaper".

Aukje forestiller seg at felleshagen og orangeriet i Gartnerlien kan bli nabolagets hjerterom og naturlige møtested for beboerne - en liten grønn oase. "Her ligger alt til rette for å dyrke litt mer plasskrevende grønnsaker, blomster og urter, i tillegg til at her kan inviteres til for eksempel fellesmåltider og matlaging".

Se de nye hjemmene i det grønne nabolag på Sandsli

Godt naboskap og store grøntarealer

Selv bor Aukje sammen med sin lille hund i en 4-roms leilighet fra slutten av 60-tallet i Fyllingsdalen. Her har hun en romslig balkong med herlig ettermiddags- og kveldssol. Yndlingsstedet hennes hjemme er den åpne stuen med utgang til balkongen der hun selvfølgelig har mange planter.

"Noe av det jeg liker best ved nabolaget mitt er at jeg har umiddelbar tilgang til variert turterreng, samt de store, flott opparbeidede grøntarealene rundt blokkene med lekeplasser for barn og møteplasser for voksne. Det er viktig for meg å ha et godt forhold til naboene mine, og disse elementene synes jeg går igjen eller er godt tilrettelagt for i Gartnerlien".