For den beste opplevelsen anbefaler vi at du bruker en annen nettleser

Intervju med arkitekten bak Gartnerlien

Intervju med arkitekten bak Gartnerlien

Birthe Maria Ervik er sivilarkitekt hos TAG arkitekter, og har vært med på skapelsen av Gartnerlien helt fra den spede start. Her kan du lese om tankene som har blitt gjort rundt det nye nabolaget.

Det viktigste med boligbygging er å skape gode hjem med stedstilhørighet. Hjem for relasjoner mellom mennesker, mellom beboer og bolig og mellom bygninger og omgivelser.

Uttrykket i fasadene

Gartnerlien ligger på en høyde omkranset av nydelig furuskog. Vi ønsker å understreke skogens vertikalitet med fasader som gjenspeiler stedets materialer og fargepalett ved å bruke stående furukledning og synlige søyler i stål.

Hovedvolumet har varmebehandlet furu med tømmermannskledning som med tiden vil bli grå og fremheve furuskogens trestammer. Samtlige vinduer går fra gulv til tak og er med på å understreke det vertikale uttrykket i fasadene. I ytterkant og øverste etasje av begge volum har vi trukket inn deler av fasadene for å bryte opp volumene og samtidig få noen gode takterrasser.

Lys inn i hvert rom og små drivhus på hver balkong

I Gartnerlien har vi prosjektert store leiligheter der man kan bo lenge og gjennom flere stadier i livet. I hver leilighet har vi plassert de private rommene med soverom og bad adskilt fra de samlende funksjonene med stue, balkong og kjøkken. De takhøye vinduene gir godt med lys inn i hvert rom og de private uteplassene er store og solfylte. Dette gir også gode muligheter for å ha små drivhus på hver balkong der man kan ha planter og dyrke urter og grønt.

Privat når man ønsker, men plass til felleskapet

Fellesområdet blir sørvendt og med gode solforhold. Sentralt plassert i uteområdet kommer et orangerie. Her kan beboerne ha plantekasser og treffe naboen mens man steller plantene sine. Man kan også arrangere felles tilstelninger som høsttakkefest og sankt hans eller ha private selskap dersom man ønsker det. Like ved Gartnerlien ligger en vakker naturlekeplass som vi ønsker å bevare. Den utgjør en spennende overgang mot naturområdet som Gartnerlien ligger tett på. Landskapet rundt Gartnerlien er preget av koller og furuskog og dette danner utgangspunkt for landskapsformingen inne på fellesområdet. Her blir det små koller som skaper ulike soner for opphold.

Vi tror Gartnerlien gir rom for å være privat når man ønsker, men der man har lagt til rette for de uhøytidelige møtene mellom naboer og på tvers av generasjoner. Dette vil være med på å skape de relasjonene som man trenger gjennom livet.