For den beste opplevelsen anbefaler vi at du bruker en annen nettleser

Innredning balkongen

Det kan være vanskelig å skape den rette stemningen på balkongen eller terrassen. Mange ønsker å skape en lun stemning, samtidig som det skal være plass til å bevege seg rundt. For å lage en utendørs oase hvor det er lett å trives, kan man helt enkelt implementere samme tankegang som når man innreder innendørs. Hvis du trenger balkong inspirasjon har vi samlet viktige komponenter for å skape en trivelig balkong eller terrasse.

Tepper og tekstiler

Man trenger ikke nødvendigvis bruke utendørstepper på terrassen. Både bomull, jute og sisaltepper er gode alternativer for å skape en lun stemning. Samtidig kan det være lurt å tenke på at teppene vil bli utsatt for slitasje i form av sol, vind og vann. Ta derfor teppene inn når de ikke brukes, eller velg et teppe som kan vaskes, som for eksempel en bomullsmatte.

Bruk av tekstiler er en god måte å gjøre balkongen din hjemmekoselig og sette et personlig preg. Tepper gjør det i tillegg mer behagelig å tusle barbent ut en litt kjølig sommermorgen.

Belysning på balkongen

I dag finnes det et bredt spekter av belysning for utemiljøer. Pendellys, bordlamper og gulvlamper til utendørsbruk er tilgjengelig i alle prisklasser. Et annet alternativ er solcelledrevne lamper, på denne måten kan til og med uteplasser uten strøm få behagelig belysning.

Elektrisitet og solceller er bra, men det er ikke mange ting som er hyggeligere enn å tenne levende lys. Et tips er derfor å dekorere balkongen med flere lykter eller lysestaker for å skape en god atmosfære på uteområdet ditt.

Du kan også velge å henge en lyslenke med pærer opp, som gir et varmt lys, og bidrar til en hyggelig og nesten festival-aktig stemning. Lyslenker kan både brukes om sommeren, og våren, og på vinteren over julen – det er koselig med lys i mørket uansett hvilken årstid det er.

Gi balkongen liv med planter og vekster

Planting og dyrking er ikke kun for hager. På balkongen kan du bruke både balkongrekkverk og vegger til dyrkingskasser, da holdes gulvflaten fri for annen innredning. Dette er spesielt nyttig hvis du har en liten balkong, fordi den da kan oppleves som mindre overfylt enn hvis du plasserer alt på gulvet. Mange drømmer om å lage en kjøkkenhage på terrassen, men er usikker på hva som skal til og hvor man skal starte. Dette kan du lære mer om i våre tips til kjøkkenhage på terrassen.

Hvis du har lyst på grønnsaker til sommeren kan det være smart å planlegge litt, og gjøre forarbeidet om våren. På denne måten får du vakre grønne spirer som pynter på balkongen din om våren, og kan høste belønningen til sommeren. Hvis du ønsker litt farger er spiselige blomsterkasser både gøy og god dekorasjon. Her kan man for eksempel dyrke fioler, blomkarse og ringblomst – alle tre er spiselige. Hvis det hovedsakelig er blomster man ønsker, er stemorsblomsten en sjarmerende blomst som er rustet til å tåle de uforutsigbare vår- og sommermånedene vi har i Norge.

De tre viktigste innretningstipsene

Hvis du ikke har mulighet for å ta alt på én gang, så kan du velge å prioritere noen få ting som kan gjøre din balkong mer innbydende.

  • Gjør balkongen brukbar med møbler som har flere funksjoner – eksempelvis med oppbevaringskasser som også kan brukes som stoler eller fotskammel.
  • Gjør balkongen hyggelig ved å tilføye fine tekstiler, og belysning som varmer og gir en hjemmekoselig stemning.
  • Gi balkongen liv ved å plante vakre blomster og planter som kan nytes gjennom flere årstider.