For den beste opplevelsen anbefaler vi at du bruker en annen nettleser

Kjøkkenhage på terrassen

Våren er endelig her og det begynner å bli varmere i luften. Mange drømmer om å lage en kjøkkenhage på terrassen, men er gjerne usikker på hva som skal til og hvor man skal starte.

For å få tips og inspirasjon til å komme i gang med dyrking av urter og grønnsaker på terrassen, tok vi en prat med Stend Gardsbruk og Gartneri som er lokale eksperter på området.

Start sesongen innendørs

Siden sommersesongen i Norge er kort, kan det anbefales å så frø inne og få dem til spire, før de settes ut. Dette kalles forkultivering. Her kan man benytte seg av såbrett, små kasser eller potter.
I Bonavas prosjekt Gartnerlien, kommer alle boligene med eget minidrivhus som også kan benyttes til dette. Dersom man ønsker å gjøre det enklere, kan man jukse litt ved å kjøpe ferdige småplanter som allerede er klare for uteplassen din. Når plantene begynner å vokse anbefales det å sakte, men sikkert herde plantene. Da begynner man med å sette de ut på dagtid på dager der det ikke er sol, for å så ta de inn på kveldstid. På denne måten vil plantene herdes for sol og vind og ha en større sannsynlighet for å klare seg over tid.

Ulike løsninger for plantekasser

Start med å finne den plassen ute der solen skinner mest i løpet av en dag. Deretter finner du kasser, krukker eller noe så enkelt som en ramme av noen gamle treplanker hvor det kan plantes. Har du begrenset med plass eller ønsker en enda mer fleksibel kjøkkenhage, kan du også benytte deg av en murerbøtte. For at de spiselige vekstene du har valgt skal vokse og trives best mulig, bør du undersøke hvilken type jord og gjødsel som er best egnet. Stend Gardsbruk og Gartneri anbefaler økologisk gjødsel, for en best mulig bærekraftig og sunn kjøkkenhage.

Ta høyde for solforholdene du har på altanen eller terrassen din. Dersom du har en kasse eller potte som står inntil en vegg, er det viktig å huske på at de høyeste vekstene bør stå bakerst, slik at alle får lys. Et godt alternativ til en fleksibel plantekasse, er en kasse eller krukke på hjul som kan flyttes rundt på terrassen. På denne måten kan man enkelt justere lysforholdene etter behov.

Grønnsaker

Det er vanskelig å finne mat som er mer kortreist enn vekst fra din egen kjøkkenhage. En god regel her er å velge spiselige vekster som du vet at du kommer til å bruke. Begrenser man seg til dette, er det også lettere å holde kjøkkenhagen godt stelt. Har man planter i et minidrivhus er det viktig å huske at det krever daglig vanning for å hindre uttørking. Gartnerlien har i nabolagets fellesområde et eget Orangeri, hvor naboer kan samles for sosiale sammenkomster og dyrking av ulike vekster.

Grønnsaker som agurk, tomat eller chili kan være perfekte vekster i kjøkkenhagen din dersom du har et minidrivhus. Her er det viktig å huske på at plantene trenger god plass for å vokse. Plukksalat er et annet godt alternativ. Salaten kan bli stor, og etter hvert som man plukker av blader for å spise, vil den fortsette å produsere nye blader gang på gang.
Grønnkål er en svært hardfør og enkel grønnsak med ulike bruksområder. I tillegg til å være dekorativ med sine lange flotte blader, er den også svært sunn og populær blant de som liker å lage juice eller smoothie.

Urter passer norske terrasser godt

Urter som basilikum, gressløk, rosmarin, timian og oregano passer godt å dyrke i sommersesongen på norske terrasser. Velger man å plante disse urtene, vil man ha ingredienser til et bredt utvalg av matretter godt tilgjengelig på terrassen i lang tid fremover.

Stend Gardsbruk og Gartneri påpeker at når man planter urter er det viktig å ikke sette de for tett opp til hverandre. Dette kan gjerne se litt stusselig ut i begynnelsen, men urtene blir ofte langt større enn det man forventer, og de trenger litt plass.

Det finnes også blomster som er både estetisk fine, samtidig som de er spiselige. Dersom den ikke er sprøytet er Oxalis et eksempel på dette. Sjekk derfor med betjeningen om planten er økologisk dyrket. Denne blomsten kommer i nydelige farger og bladene egner seg godt i salater eller som kakepynt. Oxalis tåler godt skygge og trives derfor svært god på norske terrasser og uteplasser. Den vokser fort, og pottestørrelsen bestemmer hvor stor den kan bli.

Fordeler med kjøkkenhage

Det er mange fordeler med å ha sin egen kjøkkenhage. Ikke bare vil du ha god tilgang til ferske råvarer på din egen terrasse, det er også bærekraftig, miljøvennlig og lønner seg økonomisk. Det kan også være en sosial aktivitet du kan dele med venner, barn og familie. Ved å dyrke din egen kjøkkenhage, får du muligheten til å skape din personlige oase med dine favorittplanter og spiselige vekster.

Følg gjerne Stend Gardsbruk og Gartneri for mer inspirasjon.

Få mer inspirasjon til innredning