For den beste opplevelsen anbefaler vi at du bruker en annen nettleser

Kom i gang med Urban Gardening

Aukjes tips til deg som gjerne vil prøve å plante selv

Bonava´s prosjekteringsleder, Aukje Hof, har en bakgrunn som botaniker og agronom. I tillegg er hun en knupp til å gi oss andre på kontoret tips til hvordan vi kan dyrke selv på den plassen vi har – enten det er et par altankasser eller en diger hage. Her deler hun noen enkle tips med deg, slik at du også kan henge deg på Urban Gardening trenden.

Salat rett fra balkongen og tomattriks

"Plukksalat er utrolig lett å dyrke selv og egner seg godt i små potter, både inne og ute. Den tåler skygge og liker ikke å ha det for varmt og solrikt. Reddik er også enkelt å få til, og smaker deilig i salat og i skiver på hvitost. Vil du ha jevn tilgang på salat og reddik er det lurt å så i to omganger med cirka 14 dagers mellomrom. Likeså er urter som persille og gressløk lette å få til, også disse tåler skygge og lavere temperaturer."

"Tomater er ikke vanskelig å dyrke, men krever sol. I stedet for å kjøpe frø, kan du skrape ut frøene ut fra cherrytomater du har kjøpt på butikken, for så å plante disse enten direkte ned i jord, eller legge dem til tørk på litt kjøkkenpapir. Tørker du frøene kan du oppbevare dem i en tett papirpose på et mørkt, svalt sted til neste sesong."

Bonava urban gardening
Bonava urban gardening

Se de nye hjemmene i det grønne nabolag på Sandsli

Dekorativt og smakfullt

"Blomkarse er en sommerblomst som er lett å få til på balkongen. Bladene er dekorative, og blomstene er fargerike og spiselige. Her kan du score mange poeng fra enhver middagsgjest ved å dekorere både salater, kaker og desserter med spiselige blomster."

Esset i ermet

Helt avslutningsvis har Aukje et vidundertips på lager for deg som stadigvekk synes det kan virke vanskelig å komme i gang.

"Bokashi er en enkel og smart kjøkkenkompostering som omdanner matavfallet ditt til næringsrik jord og gjødsel på kun noen få uker. Det er lettvint, krever liten plass og det lukter ikke vondt. Perfekt til dyrking i vinduskarmen, i krukker, på takterrassen, ja nesten hvor som helst, egentlig. I en lufttett bøtte legger du matavfall lagvis med bokashistrø og strimlet avis en gang om dagen. Når bøtten er fylt opp skal den stå med lufttett lokk og hvile innendørs i minimum to uker. Det skjer nå en nedbrytning, men uten forråtnelse, og dermed uten dårlig lukt. I det tredje og siste trinnet skal bokashi i kontakt med litt jord for å bli til jord. Dette kan skje inne eller ute. Les mer på www.bokashi.no."