For den beste opplevelsen anbefaler vi at du bruker en annen nettleser

Forvandler et 70 år gammelt ullspinneri til 170 leiligheter

05.04.2021, 12.56

Bonava transformerer et 70 år gammelt ullspinneri til 170 leiligheter i Bergen. – En forvandling av dette kaliberet er sjelden vi ser i Bergen. Vi gleder oss vilt til utviklingen av Merinokvartalet, sier sjefsutvikler Jørgen Madsen hos Bonava.

Jørgen Madsen, sjefsutvikler i Bonava foran det som om få år blir Merinokvartalet med 170 leiligheter. Opprinnelig et ullspinneri fra 1940. Store deler av fasaden tas vare på. Flere av leilighetene får unik utsikt mot innseilingen i Bergen. (Foto: Arvid Steen)

For 70 år siden var det hektisk aktivitet med å spinne australsk merinoull om til norske ullplagg. Kloss plassert til sjøen og innseilingen til Bergen, var spinneriets plassering et ideelt sted for ullproduksjon.

Rett før påske rullet de første gravemaskinene inn og heisekranen ble heist på plass for å lage små og store leiligheter til bergenserne.

Mange av leiligheten får sjøutsikt inn mot sentrum.

Merinokvartalet ligger i Breivikshavn i Ytre Sandviken i Bergen. Kloss opptil Biskopshus, hvor Bonava også har utviklet og solgt 75 leiligheter.

Tar vare på gammel historie og skaper noe nytt
Transformasjon, heter det på fagspråket. Det å ta vare på noe gammelt, og transformere det til noe nytt.

I samarbeid med Bergen kommune har Bonava over lengre tid jobbet med å få til optimale løsninger for å bevare store deler av det ytre utseende til det flotte Merinospinneriet i Sandviken – samtidig som 170 moderne leiligheter får plass på innsiden.

- For oss som utviklere er det langt mer vanlig å overta en tomt å bygge fra scratch. Å være med å ta vare på lokalhistorie, vise respekt for industrihistorie og ta steget videre med å tilby bergenserne leiligheter med sjøutsikt fra det kommende Merinokvartalet er stort. Og ikke minst veldig faglig utfordrende, sier sjefsutvikler i Bonava, Jørgen Madsen.

Les mer om Merinokvartalet her

Skaper et godt nabolag
Madsen forteller at det også er flere spennende planer for nabolaget også.

- Vi er i dialog med kommunen om å bistå med å utvikle en park ned mot sjøkanten. Det blir et ekstra løft for nabolaget. Ikke bare for dem som kjøper leilighet av oss, men også for dem som bor i nabolaget. For oss handler det om å skape gode nabolag. Da hadde det vært flott med en liten badeplass og en liten offentlig park som alle kan bruke, sier Madsen.

Han legger også til at det etter planen blir en nærbutikk i Merinokvartalet.

Leiligheter for alle
Merinokvartalet i Ytre Sandviken er en unik og sjelden tomt med sjøutsikt og tilgang til havet. Men selv om tomten på mange måter er en indrefilet i område, lover Madsen at det skal bli leiligheter for de fleste – gammel og ung.

- Vi bygger flere studioleiligheter og mindre leiligheter som passer perfekt for studenter og førstegangskjøpere. I tillegg blir det også toppleiligheter for dem som vil ha større leiligheter. Når det er sagt, så blir det felles takterrasse tilgjengelig for alle leilighetene. Dermed kan beboerne nyte solen og utsikten mot Bergen sentrum, når regnet ikke øser og pøser ned i Bergen, sier Jørgen Madsen i Bonava.

Salgsstart i august 2021. Byggestart årsskiftet 21/22. Ferdigstillelse sommer 2023 etter planen.