For den beste opplevelsen anbefaler vi at du bruker en annen nettleser

Dette gjør nordmenn lykkelig

07.07.2022, 13.15

Hva gjør deg lykkelig? En europeisk undersøkelse fra boligutvikleren Bonava viser at hjemmet du bor i har mye å si for din lykkefølelse. I nye leilighetsbygg er et av nordmenns høyeste ønsker felles grill,- og plantesoner med naboen. Der skiller vi nordmenn oss ut.

Partner og familie er de viktigste parameterne for nordmenns lykkefølelse. Boligen kommer også høyt oppe på listen i Bonavas spørreundersøkelse.

Familie og partner på topp
Ifølge Bonavas undersøkelse er familie og partner i gjennomsnitt 28 prosent av kilden til nordmenns lykkefølelse, etterfulgt av mental helse (27 prosent) og fysisk helse (14 prosent).

Bolig, nabolag og naboer summerer seg til 20 prosent i Bonavas undersøkelse.

Bonavas Happy Quest – et pågående forskningsprosjekt der boligutvikleren spør folk i markedene Norge, Sverige, Finland, Tyskland, Estland og Latvia hvilke faktorer de verdsetter i hjemmet og nabolaget sitt. Og hva ellers som påvirker lykkefølelsen deres. 1000 mennesker deltok i undersøkelsen i Norge.

Les mer om undersøkelsen her

Nabolaget viktig
Bonavas salgsdirektør, Rita Berg Hansen forteller at det å ha det trygt hjemme viktig for oss skandinaver.

–Bosituasjonen har betydelig innvirkning på folks generelle lykke. Årets undersøkelse viser at tilfredsheten med bolig og nabolag er kilde til nesten 20 prosent av folks generelle lykke i livet. Når det gjelder hvor lykkelige folk er der de bor, er svenskene de lykkeligste, etterfulgt av finnene og oss nordmenn, sier salgsdirektør Rita Berg Hansen hos Bonava Norge.

Undersøkelsen viser også at av alle som ble spurt i Europa, er vi nordmenn mest opptatt av å ha en fin stue vi kan kose oss i. Det er typisk norsk, viser undersøkelsen.

Litt innadvendte, men ønsker felles grillsoner
Det er ingen bombe at vi nordmenn trives best ofte for oss selv, og ønsker ofte naboen litt på avstand. Det bekrefter også Bonava boligrapport. Men, nordmenn som flytter inn i nybygg vil gjerne dele følgende:

- Felles grillsoner hvor man kan være sosial
- Verktøy og andre praktiske ting
- Ha grøntområder hvor man sammen kan dyrke planter og busker og være sosial med naboer

Kun få prosent av de spurte er interessert i å dele bil eller sykkel med naboen. Og om du lurte: Nesten ingen er som finnene og vil ha en felles sauna i nabolaget.

Å bygge gode nabolag for generasjoner
Berg Hansen forteller videre at undersøkelser om hvordan folk vil bo – og hva de er opptatt av, kommer boligutviklingen til gode.

– Å bygge gode nabolag er viktig for oss. Via undersøkelsen får vi innspill til hva vi som utbygger kan gjøre for å legge til rette for at folk vil trives. Dette gjelder ikke bare på kort sikt for å få folk til å kjøpe leiligheter, men også på lang sikt, slik at man kan bo i Bonavas leiligheter lenge. Det handler om bærekraftige hjem, som også er viktig for oss og våre kjøpere, sier Berg Hansen.

Hun legger til:

– Vi ønsker at folk i våre prosjekter skal føle en trygghet der de bor, og også åpne opp for felles møteplasser hvor man kan bli bedre kjent med naboene sine. Et godt nabolag hvor man trives, går ikke ut på dato. Det er en av de tingene vi tenker mye på når vi bygger nye prosjekter og nabolag, påpeker hun.

Dersom ferien ryker kan naboen få opp humøret
Kanskje skulle vi innadvendte nordmenn tenke over denne biten av undersøkelsen til Bonava: Humøret og lykkefølelsen stiger med 70 prosent etter sosial omgang med naboen i hagen eller ved besøk. Om det regner i sommer – eller ferien blir avlyst grunnet flystreik – kan en god nabo bidra til litt bedre humør og stemning.

Les mer om undersøkelsen her

Arvid Steen
Arvid Steen

Pressetalsmann

41678040