For den beste opplevelsen anbefaler vi at du bruker en annen nettleser

Skap ditt grønne paradis

Skap ditt eget paradis gjennom å fylle balkongen eller terrassen din med grønnsaker og planter. Selv på en liten uteplass kan du få plass til både bærbusker, kryddervekster og sommerblomster. Gulvet er ikke det eneste stedet du kan plassere krukker på. Benytt deg av vegger, tak og balkongrekkverk, så har du snart dine egen frodige oase.

 

 

Kjøkkenhage på terrassen

Våren er endelig her og det begynner å bli varmere i luften. Mange drømmer om å lage en kjøkkenhage på terrassen, men er gjerne usikker på hva som skal til og hvor man skal starte.

For å få tips og inspirasjon til å komme i gang med dyrking av urter og grønnsaker på terrassen, tok vi en prat med Stend Gardsbruk og Gartneri som er lokale eksperter på området.

Fordeler med kjøkkenhage

Det er mange fordeler med å ha sin egen kjøkkenhage. Ikke bare vil du ha god tilgang til ferske råvarer på din egen terrasse, det er også bærekraftig, miljøvennlig og lønner seg økonomisk. Det kan også være en sosial aktivitet du kan dele med venner, barn og familie. Ved å dyrke din egen kjøkkenhage, får du muligheten til å skape din personlige oase med dine favorittplanter og spiselige vekster.

Følg gjerne Stend Gardsbruk og Gartneri for mer inspirasjon.

Start sesongen innendørs

Siden sommersesongen i Norge er kort, kan det anbefales å så frø inne og få dem til spire, før de settes ut. Dette kalles forkultivering. Her kan man benytte seg av såbrett, små kasser eller potter.
I Bonavas prosjekt Gartnerlien, kommer alle boligene med eget minidrivhus som også kan benyttes til dette. Dersom man ønsker å gjøre det enklere, kan man jukse litt ved å kjøpe ferdige småplanter som allerede er klare for uteplassen din. Når plantene begynner å vokse anbefales det å sakte, men sikkert herde plantene. Da begynner man med å sette de ut på dagtid på dager der det ikke er sol, for å så ta de inn på kveldstid. På denne måten vil plantene herdes for sol og vind og ha en større sannsynlighet for å klare seg over tid.

Ulike løsninger for plantekasser

Start med å finne den plassen ute der solen skinner mest i løpet av en dag. Deretter finner du kasser, krukker eller noe så enkelt som en ramme av noen gamle treplanker hvor det kan plantes. Har du begrenset med plass eller ønsker en enda mer fleksibel kjøkkenhage, kan du også benytte deg av en murerbøtte. For at de spiselige vekstene du har valgt skal vokse og trives best mulig, bør du undersøke hvilken type jord og gjødsel som er best egnet. Stend Gardsbruk og Gartneri anbefaler økologisk gjødsel, for en best mulig bærekraftig og sunn kjøkkenhage.

Ta høyde for solforholdene du har på altanen eller terrassen din. Dersom du har en kasse eller potte som står inntil en vegg, er det viktig å huske på at de høyeste vekstene bør stå bakerst, slik at alle får lys. Et godt alternativ til en fleksibel plantekasse, er en kasse eller krukke på hjul som kan flyttes rundt på terrassen. På denne måten kan man enkelt justere lysforholdene etter behov.

Grønnsaker

Det er vanskelig å finne mat som er mer kortreist enn vekst fra din egen kjøkkenhage. En god regel her er å velge spiselige vekster som du vet at du kommer til å bruke. Begrenser man seg til dette, er det også lettere å holde kjøkkenhagen godt stelt. Har man planter i et minidrivhus er det viktig å huske at det krever daglig vanning for å hindre uttørking. Gartnerlien har i nabolagets fellesområde et eget Orangeri, hvor naboer kan samles for sosiale sammenkomster og dyrking av ulike vekster.

Grønnsaker som agurk, tomat eller chili kan være perfekte vekster i kjøkkenhagen din dersom du har et minidrivhus. Her er det viktig å huske på at plantene trenger god plass for å vokse. Plukksalat er et annet godt alternativ. Salaten kan bli stor, og etter hvert som man plukker av blader for å spise, vil den fortsette å produsere nye blader gang på gang.
Grønnkål er en svært hardfør og enkel grønnsak med ulike bruksområder. I tillegg til å være dekorativ med sine lange flotte blader, er den også svært sunn og populær blant de som liker å lage juice eller smoothie.

Urter passer norske terrasser godt

Urter som basilikum, gressløk, rosmarin, timian og oregano passer godt å dyrke i sommersesongen på norske terrasser. Velger man å plante disse urtene, vil man ha ingredienser til et bredt utvalg av matretter godt tilgjengelig på terrassen i lang tid fremover.

Stend Gardsbruk og Gartneri påpeker at når man planter urter er det viktig å ikke sette de for tett opp til hverandre. Dette kan gjerne se litt stusselig ut i begynnelsen, men urtene blir ofte langt større enn det man forventer, og de trenger litt plass.

Det finnes også blomster som er både estetisk fine, samtidig som de er spiselige. Dersom den ikke er sprøytet er Oxalis et eksempel på dette. Sjekk derfor med betjeningen om planten er økologisk dyrket. Denne blomsten kommer i nydelige farger og bladene egner seg godt i salater eller som kakepynt. Oxalis tåler godt skygge og trives derfor svært god på norske terrasser og uteplasser. Den vokser fort, og pottestørrelsen bestemmer hvor stor den kan bli.

 

 

Hvordan utnytte en liten balkong 

En liten balkong skal utnyttes til det fulle, og den har ofte mer potensiale enn man tror. Å ha en balkong skal man verne om, og selv om man ikke har mye plass å jobbe med, kan man virkelig få skapt seg et optimalt uteområde der. Det som er viktig er å utnytte hver minste kvadratcentimeter, og så vil du kunne nyte balkongens fulle potensiale. Hvis du trenger tips til å innrede en liten balkong så vil vi gjerne tilby deg brukbare tips her.

Møbler og innredning på den lille balkongen

Når det kommer til å innrede en liten balkong må man ta stilling til om det skal være en plass hvor man samler flere mennesker og er sosial – eller om det skal være ditt helt private avslapningsområde hvor du skal kunne breie deg ut så mye som mulig.

Ved førstnevnte er det smart å ikke fylle opp med for mange stoler, da disse tar veldig mye plass. Skaff deg kanskje én eller to så du kan sitte så behagelig som mulig når du bruker balkongen alene, men suppler med en liten benk da dette gir flere sitteplasser på mindre areal.

Hvis det derimot er sistnevnte kan du koste på deg én god stol, som kanskje til og med gir mulighet for å lene seg litt bakover og legge bena opp. Utover dette er et bord alltid essensielt, og en god løsning kan være ett som festes til rekkverket, så bordbenene ikke skal oppta noe plass.

Nyt frodig pynt på den lille balkongen

Uansett størrelse på balkongen kan det nesten aldri bli nok planter. Planter gir liv, skaper stemning, og gir øyet noe å kikke på.

En balkong gir både mulighet til å gro fargerike blomster, grønne planter og spiselige vekster. Benytt de mulighetene du har til å fylle på med frodig pynt, uten å bruke for mye av gulvplassen. Planter kan henges både på rekkverket, på husveggen og fra balkongen over, hvis du har mulighet til det.

Vekster har en fantastisk evne til å gi inntrykk av at man befinner seg i naturen, noe som er høyt verdsatt for mange når de befinner seg på en liten balkong midt i bysentrum, omgitt av bygninger.

 

 

Urban garden

Har du lyst til å komme i gang med urban gardening, eller urban dyrking på norsk, av grønnsaker på ditt eget tak eller i en felles grønnsakshage med naboene? Å utnytte ledige arealer i byrommene til å dyrke frem grønne innslag er et viktig initiativ både sosialt og miljømessig, og Bonava er en av boligutviklerne som viser vei med grønne rom i byen.

Ideelle forhold for urban gardening

På det flate taket børster Sigurd Boasson jord av en velutviklet potet - mer presist en settepotet. Etter at Sigurd gravde denne poteten ned i dyrkekassen sin, har den blitt til 15 spiselige poteter.

Fornøyd utbryter han:

– Det er ren magi!

Sigurd er anleggsgartneren som sammen med kompis og stjernekokk Christopher Haatuft bruker store deler av fritiden på å klatre opp på et 100 kvadratmeter garasjetak for å dyrke sin store lidenskap; grønnsaker.

På taket får solen legge et behagelig varmeteppe over jorden som det vokser både purre og squash i. Og rosenkål, grønnkål, purpurkål, rabarbra, fennikel, estragon, salvie, oregano, timian, jordskokk, bønner, sukkererter og spiselige blomster.

Christopher drar opp en knallgrønn, sprø purre og gløder om kapp med solstrålene. Dette har kompisene bokstavelig talt fått tak på. På grunn av solforhold og temperatur varer dyrkningssesongen lenger på taket enn på gatenivå, siden frosten biter fast senere på høsten og smelter bort tidligere på våren.

Store, flate tak er det kompisene vil kalle ubrukt potensiale for grønnsaksdyrking. I dag utgjør takarealer opp mot 35 prosent av det urbane landskapet.

Gjennom sitt nyetablerte selskap, Mattak AS, vil de derfor inspirere til urban dyrking, og hjelpe folk til å forvandle byene fra asfaltjungler til grønne matfat.

Urban gardening - økt livskvalitet

Til vanlig er Christopher eier av de populære restaurantene Lysverket, Hoggorm og Damsgård, mens Sigurd er daglig leder i Anleggsgartner Svein Boasson AS.

Samtidig viser det seg at entusiasmen strekker seg mye lenger enn gleden over å kunne forsyne seg selv med høykvalitetsgrønnsaker. For takhagene er også viktige sosiale møteplasser; omfattende forskning viser at folk som stikker fingeren i jorden, får det til å spire og deltar i fellesskapet rundt urbant landbruk, føler at de hører til i samfunnet og får økt livskvalitet.

Satser på grønne tak

Stadig flere boligutviklere har fått øyene opp for urban dyrking og tilrettelegger for både små kjøkkenhager og større felleshager. Bonava er en av boligutviklerne som satser mer og mer på grønne lunger og tak i sine boligprosjekter.
Christopher og Sigurd gleder seg over at stadig flere viser interesse for såkalt urban dyrking.

– Urban dyrking var svært utbredt på 1940-50-tallet. Nå merker vi at trenden er på full fart tilbake, forteller Sigurd.

Faktisk begynner det å bli helt vanlig å legge jord på takene, og grønnsakshager popper opp i mange byer. Bare i Norge legges det omkring 200.000 kvadratmeter grønne tak hvert år.

Egenutviklet spesialjord

De to gründerne vil bringe naturen tilbake til byen og produsere mat der folk bor. Bærekraft er en grunnpilar, og kameratene eksperimenterer stadig for å finne ut av hva som fungerer.

For å holde vekten nede ved dyrking på taket har Sigurd og Christopher utviklet en spesial-høyeffektiv dyrkningsmetode med egenutviklet lettjord bestående av gjenbrukt tegl; leca som kan absorbere vann og masse kompost.

– Jorden som er her, og systemet vi bygger på, holder tilbake en god del vann og er med på å bidra til disponering av overvann. Sånn kan vi holde vannet tilbake på tomten og slipper å bygge ut enorme, nye rørsystemer, forklarer Sigurd.

Mens Christopher luker mellom avlingene, løfter han opp bladene for å smake på en mangold. Da finner han til sin store overraskelse fire soyabønner skjult under.

– Haha! Det er altfor lite til å lage soyaolje, utbryter han.

Men samtidig er det et bevis på at urban dyrking har et hav av muligheter. Én av dem, muligheten til å få gode avlinger, står helt sentralt for Sigurd og Christopher.

Tre dyrketips

Ja, det er virkelig ren magi, dyrkingen som skjer på garasjetaket til gründer-kompisene. Men det er ingen heksekunst, mener Sigurd. Dette er noe alle kan få til, proklamerer gartnermesteren.

Han deler velvillig tre nøkkeltips for å komme i gang med grønnsaksdyrking:

  1. Solrikt sted
    – Det er jo derfor taket er det ideelle stedet for dyrking, her er det perfekte solforhold. Taket har både varmere jord lengre ut på høsten, slik at frosten kommer senere, og blir tidligere varm om våren enn på bakkeplan.

  2. God jord
    – Jorden bør gjødsles med hønsegjødsel for økologisk dyrking, og du bør være nøye med å vanne for å unngå uttørking. Få derfor noen til å vanne for deg når du er på ferie.

  3. Enkle grønnsaker
    – Velg grønnsaker som er enkle å dyrke. For eksempel poteter, rødbeter, purre, grønnkål, reddiker og squash. Dette er planter som vokser langsomt og ikke trenger veldig mye oppfølging.

Urban dyrking

Se hvordan du kan komme i gang med urban dyrking på små arelaer

Urban dyrking

Se hvordan du kan komme i gang med urban dyrking på små arelaer

 

 

Mer om Bonava